Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Србија oд новца ЕУ до сада купила 75 респиратора

  Србија oд новца ЕУ до сада купила 75 респиратора

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је наша земља до сада од средстава које јој је одобрила Европска унија набавила 75 респиратора, који још нису допремљени у нашу земљу, али су купљени и плаћени.

  Јоксимовић је у изјави за Телевизију Прва објаснила да респиратори још  нису стигли због бројних ограничења, као и извозних рестрикција у појединим земљама.

  Она је подсетила на то да је од првог дана кризе у контакту са представницама ЕУ, као и да је тражила да се средства која нисмо потрошили из ИПА фондова пренамене, након чега је европски комесар за суседство и преговоре о проширењу Оливер Вархеји одмах одобрио да се 93,4 милиона евра пренамени за помоћ нашој земљи.

  Од те суме је, како је објаснила, за медицинску опрему директно намењено 15 милиона евра, а остатак је опредељен за економски опоравак након завршетка кризе.

  Када је у питању новац који смо добили од Уније за медицинску опрему, Србија то прослеђује имплементационом партнеру – УНОПС-у, који настоји да са својим везама и контактима на тржишту медицинске опреме пронађе најповољнију опрему, истакла је Јоксимовић.

  Министарка је прецизирала да је од купљених 75 респиратора један мали број стигао у Србију, изразивши уверење да ћемо успети у томе да се средином априла допреми највећи број тих респиратора.

  Плаћени су, али још нису стигли, и то није само проблем Србије, то је проблем свуда на свету. Тренутно је велика потражња за њима на медицинском тржишту, подижу се цене, али хоћу да уверим грађане у то да све чинимо на том плану, чак и боље него неке друге земље, ангажовали смо се на све стране и купујемо где год можемо, навела је Јоксимовић.

  Она је пренела да је од 15 милиона евра ЕУ до сада плаћено и неколико летова, наводећи да су ти трошкови велики и да се не ради само о летовима за хуманитарну помоћ, већ и за медицинску опрему коју смо купили од средстава из нашег буџета.

  Јоксимовић је, подсећајући на то да је преосталих 78 милиона евра намењено за економски опоравак после кризе, истакла да је Србија донела одређене мере, да су председник Републике и ресорни министри предложили план за опоравак, али да без опоравка ЕУ и њеног тржишта, тешко да ћемо се и ми опоравити.

  То је зато што је ЕУ наш највећи трговински партнер и у том смислу сви морамо да радимо заједно, подвукла је она и најавила да Министарство за европске интеграције интензивно припрема апликацију за Фонд солидарности ЕУ, при чему апликације могу да се подносе до 24. јуна.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid