Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Укупан број заражених коронавирусом 2.447

  Укупан број заражених коронавирусом 2.447

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је данас на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија да је од последњег пресека јуче у 15 часова у Србији регистровано 247 новозаражених коронавирусом.

  Кисић Тепавчевић је навела да су у том периоду тестиране укупно 1.074 особе, као и да су забележена три смртна исхода услед инфекције коронавирусом.

  У последња 24 часа преминула су два мушкарца и једна жена, тако да је укупан број смртних исхода до овог тренутка 61, додала је она.

  Кисић Тепавчевић је саопштила да је хоспитализовано укупно 1.349 особа, од којих се 108 налази на респираторима.

  Према њеним речима, у нашој земљи до сада је тестирано укупно 9.626 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја, а стопа смртности услед последица заразе коронавирусом износи 2,49 одсто.

  Укупно је преминуло 44 мушкарца и 17 жена, прецизирала је она и навела да просек старости преминулих износи 64,2 године.

  Кисић Тепавчевић је указала на то да последњих дана имамо стабилан број оболелих од коронавируса, чак и мањи пад на данашњи дан, и то у недељи када је у неким другим земљама бележен вртоглави пораст броја оболелих.

  То је, како је оценила, показатељ да смо на добром путу, да знамо шта радимо и да се понашамо одговорно и савесно.

  Иако ово јесте један мали, обећавајући знак сада треба да запнемо из све снаге зато што ови бројеви показују да оно што сви заједно радимо јесте основа праве борбе против ове инфекције, поручила је она.

  Eпидемиолог Предраг Кон истакао je да смо након три дана досегли максимум, који ће трајати још десетак дана, и нагласио да у ове две недеље треба да се спроводе најрестриктивније мере које су до сада планиране.

  То су, како је објаснио, све мере спречавања било каквог контакта у наредним недељама, јер је тада вирус најагилнији и најспособнији да се пренесе преко огромног броја људи који су "резервоари".

  Он је истакао да ће се сада изолација спроводити у болничким условима, јер су импровизоване болнице зато и направљене, како нам се не би десило да се из кућне изолације вирус врати назад и уђе у популацију.

  По јучерашњим подацима, 104 особе су смештене на Београдском сајму, док су према тренутним подацима у хали „Чаир“ евидентирана 64 пацијента, а у болници у Новом Саду 38, прецизирао је Кон и нагласио да је 8,3 одсто здравствених радника заражено.

  Он је, одговарајући на питање да ли ће бити спроведено масовно тестирање као што је то учињено на Институту за кардиоваскуларне болести "Дедиње", нагласио да је приоритет тестирање здравствених радника, али да не морају сви да се тестирају, а поготово не они који нису у блиском контакту са оболелима.

  Кризни штаб ће добити списак од свих здравствених установа ко све од здравствених радника треба да се тестира, најавио је Кон, уз напомену да сада има довољно тестова и да ће сваки случај код здравствених радника бити испитан.

  Он је, говорећи о новим мерама и забрани кретања, пренео да је његов предлог да у наредних осам до десет дана буде уведена 24-часовна апсолутна забрана контаката, а ако мора онда и кретања у појединим жариштима, како би се прекинуо ланац ширења вируса.

  Према његовим речима, спровођење мере о забрани кретања 24 часа има смисла само у Београду и још неким жариштима која су додатно установљена.

  Такође, он је рекао и да би се међу припадницима ромске и мигрантске заједнице, уколико се масовније заразе коронавирусом, спроводила иста епидемиолошка активност у смислу испитивања контаката, истичући да за сада нема података о ширењу инфекције у ромским насељима.

  Роми јако споро мењају навике и хигијенске услове и то се сигурно неће променити за ових неколико недеља, али се подразумева да ће, ако се вирус појави у самом насељу, читаво насеље бити стављено под посебан надзор, објаснио је Кон.

  Он се поново осврнуо на одлуку о укидању кућне изолације у коју су упућене заражене особе са лакшим симптомима и њихов смештај у привремене болнице, уз напомену да ће поједине групе грађана бити изузете од те одлуке.

  У привремене болнице, како је прецизирао, неће се смештати труднице, породиље, особе са инвалидитетом, особе на хемодијализи и особе са неконтролисаним хроничним обољењима.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid