Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Више од 90 одсто градова и општина потпуно примењује мере Владе

  Више од 90 одсто градова и општина потпуно примењује мере Владе

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић изјавио је данас да више од 90 одсто градова и општина у Србији потпуно примењује све мере које је Влада увела током ванредног стања.

  Ружић је у изјави за агенцију Танјуг указао на то да је у појединим ситуацијама било непотпуног поштовања ових мера, али су, у међувремену, локалне самоуправе, у комуникацији са Министарством и другим органима, отклониле већину неправилности.

  Министар је рекао да се читава државна управа и општинске и градске управе максимално труде да у новонасталим ванредним околностима своје поступке ускладе са мерама које је донела Влада Србије.

  Према његовим речима, у складу са инструкцијама Владе, запослене службенице у државној управи које имају малолетну децу до 12 година, затим они са хроничним обољењима, и сви који имају више од 60 година, могу да раде од куће.

  Он је навео податак да више од 40 до 50 одсто запослених у јединицама локалне самоуправе ради од куће, али да због тога што су бројне услуге општина у ранијем периоду дигитализоване, грађани могу без проблема да наставе да остварују своја права.

  За грађане као крајње кориснике најважније су, пре свега, комуналне, социјалне и административне услуге у њиховим срединама, навео је министар.

  Ружић је рекао да је у 90 одсто случајева пружање комуналних услуга у свим општинама и градовима организовано на адекватан начин, у складу са поштовањем мера и полицијским часом.

  Он је подсетио на то да је, захваљујући дигитализацији, највећи број услуга могуће пружити управо електронским путем, а као пример навео је онлајн упис деце у основну школу или у предшколске установе.

  Министар је указао на то да оно што градови и општине очекују од Владе, то и добијају, а то је пре свега техничка подршка, али и прецизне инструкције.

  Влада је донела више закључака и одређени број уредби које третирају поступање у овим околностима ванредног стања, објаснио је Ружић и навео да се кроз ресорно министарство, које је канал комуникације, све мере усмеравају ка градовима и општинама.

  Када је реч о инспекцијском надзору и пријавама грађана које се односе на оне који у овој ситуацији желе да се окористе и подижу цене намирница или не издају фискалне рачуне, он је навео податак да је за непуне две недеље, од када је прорадио контакт центар, примљено више од 2.000 жалби грађана, од чега је 1.600 ушло у процедуру.

  Министар је рекао и да грађани сваког дана позивају своје локалне самоуправе и распитују се како могу да помогну у допремању и набавци намирница, лекова, поготово житељима руралних средина, и социјално угроженом становништву.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid