Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Кина донирала Србији две лабораторије за тестирање на коронавирус

  Кина донирала Србији две лабораторије за тестирање на коронавирус

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић потписао је данас, у присуству премијерке Ане Брнабић и амбасадорке Кине у Србији Чен Бо, уговор са представницима кинеског института БГИ о донацији за изградњу две најмодерније лабораторије за тестирање на коронавирус.

   

  Споразум укључује две лабораторије са укупном пропусношћу од 3.000 тестова дневно, што је троструко више од тренутних могућности тестирања у Србији и омогућује пратећу потребну опрему, тестове и комплете за узорковање.

  Чин потписивања, којем су присуствовали и министри Златибор Лончар и Александар Антић, организован је онлајн, тако што је уговор потписан са српске стране у Палати Србија, одакле је праћено потписивање уговора у Кини путем видео-линка, а затим је испраћено аплаузом.

  Кинеска донација се односи на изградњу две лабораторије, једне у Клиничком центру Србије, која треба да почне да ради наредних дана, а друга ће се налазити у Нишу, вероватно у Институту за јавно здравље.

  „БГИ“, водећи светски институт за геномику и пружалац услуга, за две најсавременије лабораторије донирао је медицинску опрему и уређаје за тестирање у циљу јачања капацитета Србије у борби против коронавируса.

  Почевши од Вухана, усред епидемије, „БГИ“ је изградио више десетина таквих лабораторија широм Кине, што се касније показало као један од кључних корака у тамошњој стратегији борбе и победе против новог коронавируса.

  Долазак опреме и стручњака „БГИ“, који ће обучавати наше медицинско особље и постављати лабораторије, очекује се почетком следеће недеље.

  Такође, очекује се да ће лабораторија у Београду бити отворена половином априла у Клиничком центру Србије, док се лабораторија у Нишу гради од нуле, за шта је потребно око месец и по дана.

  Као гест изузетне великодушности, „Mammoth Foundation“, „Tencent“ и оснивачи „БГИ“, сви из Кине, донирали су кључне инструменте за лабораторије.

  Једнако значајна јесте и донација кинеске компаније „Zijin Bor Copper Serbia“, која је великодушно помогла Влади Србије у овом тренутку пандемије.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid