Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Пријемни испити за факултете биће организовани и ове године

  Пријемни испити за факултете биће организовани и ове године

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић изјавио је данас да ће и ове године бити пријемних испита за будуће студенте, при чему ће се настојати да се датум уписа на факултете не помера.

  Шарчевић је у изјави за агенцију Танјуг оценио да не треба да се помера упис, који је раније најављен за око 22. јун, и додао да су основци и средњошколци у истом режиму и нико није фаворизован тако што учи на неки други начин.

  Имаћемо од краја маја значајну подршку матурантима, тако да могу да се припремају и без приватних часова, при чему могу да добију врхунску помоћ наставника, навео је министар.

  Ништа нећемо радити без договора са представницицма Конференције универзитета Србије (КОНУС), поручио је Шарчевић и додао да је пре неки дан направљена заједничка радна група са студентима због њихових запажања да нису сви професори на време кренули са онлајн наставом.

  Он је објаснио да се то негде десило из техничких разлога, а негде због интернета, због чега су се у решавање тог проблема укључили и саветници председнице Владе.

  Држаћемо се законских оквира и покушати да студентима што више помогнемо не само у процесу учења, већ и при полагању испита, нагласио је Шарчевић.

  Министар је оценио да је најважније то што се одржава континуитет наставе, при чему велики број факултета већ даје задатке за пријемне испите.

  Према његовим речима, на појединим факултетима дешавало се да остане много упражњених буџетских места, због чега је Министарство покренуло иницијативу да се то више не дешава, при чему се неће смањивати број места, већ ће се она боље прерасподељивати.

  Шарчевић је објаснио да се на неким факултетима нуде места којa студенти не желе и која се не попуњавају, уз напомену да се Министарство не руководи само тиме шта студенти желе, већ прати и тржиште рада.

  Он је истакао да је у том смислу направљен заједнички тим представника Националног савета за високо образовање и Министарства, који је за методологију рада узео просек уписа у последње три године, како на високим струковним школама, сада академијама, тако и на универзитету.

  Ових дана обновили смо онлајн рад те групе, која ће свој посао завршити до друге половине априла, а тада ћемо обавестити јавност када ћемо квоте за упис бруцоша предати Влади, додао је Шарчевић.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid