Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Одржана седница Савета за родну равноправност

  Одржана седница Савета за родну равноправност

  Ел. пошта Штампа

  1 Савет за родну равноправност Скупштине града Крушевца одржао је седницу поводом 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама, који се обележава у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама“.

   

   

   

  Чланови Савета, разговарали су са представницима Центра за социјални рад, Полицијске управе и представницима невладиних организација: Удружење жена „Пешчаник“, Алтернативног центра за девојке и Удружења „Романи цикна“ о томе до каквих је помака довела примена Закона о спречавању насиља у породици, као и о мерама које локална самоуправа заједно са надлежним институцијама и удружењима које се баве правима жена може да предузме у циљу заштите жртава и подизања свести јавности.


  Мирела Ралић, председница Савета истакла је да је породично насиље и насиље над женама присутно и у нашој средини, да насиље није само физичко, већ је реч и о сексуалном, психичком и економском насиљу, које се дешава у свим срединама и да је један од задатака Савета да говори о овом проблему и ради на подизању свести заједнице.

  2

  Констатовано је да је број пријава насиља у порасту и да надлежне институције  константно раде на заштити оних који трпе насиље, посебно жена и деце. Истакнуто је да је примана Закона о спречавању насиља у породици довела до позитивних помака, да су жене информисаније и спремније да пријева насиље, али да то исто чине и ближи сродници и комшије. Смањен је   број смештаја у сигурне куће и ради се на томе да жртве остану у природном окружењу. Представнице невладиног сектора сугерисале  су да институције обрате већу пажњу приликом процене ризика, јер је Закон више превентивног карактера, као и да посебну пажњу треба посветити проблемима насиља над Ромкињама и припадницама других осетљивих група – женама инвалидима и женама са села.

  3

  Закључено је да потребно:

  -          развити програме за економско оснаживање жена жртава насиља,

  -          развити програме за рад са починиоцима насиља,

  -          обратити већу пажњу приликом процене ризика од насиља,

  -          унапредити и интензивирати рад мултисекторског тима који чине представници свих институција које се баве насиљем и образовати подтимове који би се бавили посебним врстама насиља као и тим за  превенцију, прикупљање и обједињавање статистичких података,

  -          Наставити заједнички рад институција и организација цивилног друштва на превентивним активностима и подизању свести јавности.

  4

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid