Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Град Крушевац носилац једног од 18 пројеката унапређења управљања имовином

  Ел. пошта Штампа
  300x250 Јуче су у одржани састанци пројектног и имплементационог тима пројекта кроз који ће у наредних годину и по дана Град Крушевац значајно унапредити управљање имовином и створити услове за остваривање веће користи од јавне имовине за грађане. Имплементациони тим чине стручњаци и службеници више одељења градске управе Града Крушевца и општинске управе Општине Алексинац, заменица градоначелнице Весна Лазаревић, начелник Градске управе Иван Анђелић, као и  чланови пројектног тима ангажовани на пројекту. 

  Менаџмент пројекта је  упознао чланове имплементационог тима са планираним активностима, комплексним задацима и очекиваним резултатима: успостављање ефикасног и транспарентног регистра, у обе локалне самоуправе, компатибилног са националним регистром имовине, успостављање локалног институционалног оквира за ефикасно управљање имовином, унапређење ефикасности локалних самоуправа у стварању услова и имплементацији пројеката локалног економског развоја.

  1

  Пројекат EXCHANGE 5 има за циљ унапређење управљања јавном имовином, с обзиром на то да ова област „захтева темељно уређење, како би локалне самоуправе на ваљан начин располагале имовином, приходовале од ње или је стављале у функцију задовољења потреба грађана”, како то наводи Министарство  државне управе и локалне самоуправе.

  2

  Грант шема Програма обухвата 18 пројеката, укупне вредности 3,5 милиона евра, а једним од пројеката у вредности од преко 170.000 евра руководи Град Крушевац. У целој Србији у реализацији ове шеме пројеката учествује 48 градова и општина и седам партнерских организација.

  3

  Став делегације ЕУ је да капацитети локалних самоуправа у Србији морају да се ојачају с обзиром на то да више од 60 одсто прописа ЕУ треба да се имплементира на локалном нивоу. Избором Крушевца за носиоца једног од 18 пројеката ове врсте у Србији добијена је потврда да Крушевац има капацитете за спровођење комплексних ЕУ пројеката, а у исто време је и указано поверење градској администрацији.

  4

  Програм EXCHANGE 5 финансира Европска унија из средстава ИПА. Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) је корисник Програма у смислу индиректног управљања средствима, а веома значајну улогу има и Министарство финансија као уговорно тело на Програму и Стална конференција градова и општина, као имплементациони партнер.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid