Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Крушевац је освојио признање у области одрживе урбане мобилности

  Ел. пошта Штампа

  9 Сваке године CIVITAS мрежа европских градова додељује награде градовима, који су постигли добре резултате у области одрживе урбане мобилности.

   

  Прошле године су изабрани најбољи у четири категорије: за најамбициознију иницијативу (примена иновативне мере); укључење грађана и заинтересованих страна; посвећеност одрживој урбаној мобилности кроз учешће у активностима CIVITAS мреже и за трансформацију града у пријатније окружење за живот. Осим награде „Трансформација“, чијег победника је изабрао Политички саветодавни одбор CIVITAS -а, све победнике је бирао петочлани жири, састављен од угледних локалних политичара и реномираних стручњака за мобилност.


  Украјински град Виница је освојио прво место у категорији „најамбициознија иницијатива“ за пројекат реконструкције старих трамваја и претварање у ефикаснија и модернија возила. Овим пројектом град је успео да смањи потрошњу електричне енергије за трамвајски превоз за 40% и смањи емисију CO2.

   

  Белгијски град Антверпен је прво место освојио у категорији „укључење грађана и заинтересованих страна“ за пакет мера, који укључује јавно-приватну сарадњу, паметну употребу података и прогресивну комуникацију са јавношћу. Кроз свој бренд „Smart Ways to Antwerp“ утиче на подизање свести, подржава развој иновативних решења за мобилност и подстиче стварне промене у саобраћајним навикама.

   

  Престоница Шведске, Стокхолм је тријумфовао у категорији „посвећеност одрживој урбаној мобилности кроз учешће у активностима CIVITAS мреже“, с обзиром да су још од 2002.године укључени кроз пројекат TRENDSETTER, а од тада константно раде на унапређењу мобилности и тренутно су део пројекта  ECCENTRIC. Имају велике помаке у примени возила са ниском емисијом гасова, инфраструктури за пуњење електричних возила и доста су унапредили инфраструктуру за безбедно кретање пешака и бициклиста. Све ове активности су део градског „пакета мера за чисту мобилност“.

   

  Немачки град Бремен је понео награду у категорији „трансформација“ након импресивних напора за смањење коришћења приватних аутомобила, кроз услуге изнајмљивања аутомобила и интегрисаним јавним превозом. Још 2009.године, Бремен је, први у свету, усвојио акциони план за услугу изнајмљивања аутомобила, а по подацима 80% корисника ове услуге, не поседује свој ауто. Бремен је такође постао прави бициклистички град. Истраживање Немачке бициклистичке федерације из 2019.године, прогласило га је немачким најприкладнијим градом за бициклисте, с обзиром да има мрежу бициклистичких трака и стаза и преко 4.000 безбедних бициклистичких паркинг места.

   

  У овој јакој конкуренцији европских градова, Крушевац је освојио друго место у три категорије: посвећеност одрживој урбаној мобилности кроз учешће у активностима CIVITAS мреже; укључење грађана и заинтересованих страна  и за трансформацију града у пријатније окружење за живот.

   

    6

   

  7

   

  8

   

   

  Град Крушевац је од почетка 2017. године члан „CiViTAS“ мреже, а од 2015.године је члан регионалне CIVINET мреже (Словенија- Хрватска- Југоисточна Европа). Претходних година је учествовао бројим активностима, конференцијама и догађајима који се организују у оквиру CiViTAS-а и CIVINET-а, био је и домаћин годишње скупштине CIVINET мреже 2018.године, а  захваљујући компоненти „Being inspired“ и пројекту „CiViTAS- Capital“ имао је прилику да организује радионицу у априлу 2016.године, у сарадњи са Градом Љубљана.

   

  Крушевац је први град у Србији, који је урадио и усвојио План одрживе урбане мобилности 2017-2030. У претходном периоду рађено је на реконструкцији пешачке и бициклистичке инфраструктуре на више локација, попут реконструкције Улице Балканске са обележавањем бициклистичких трака, реконструкције трга Костурнице са проширењем парка и обележавање бициклистичких трака, постављање паркинга за бицикле на више локација, затим претварање семафоризованих раскрсница у кружне токове, те изградња јавних гаража. Кроз пројекат „Унапређење одрживе урбане мобилности у Крушевцу“, који се спроводи у сарадњи са СКГО-ом, а финансира ГИЗ ОРФ ЕЕ, спроведено је неколико мера, попут обележавања бициклистичких трака у ул. Аеродромској, подршка у спровођењу Европске недеље мобилности, израда мапа линија градског превоза са редовима вожње, које су постављене на 32 аутобуска стајалишта, а очекује се постављање и првог бројача бициклиста са дисплејем у ул. Аеродромској.

  5

   

  Поменута је и мера привремог затварања главне улице у центру града за моторни саобраћај и отварање за пешаке, која се примењује сваке године од 2015., током сваког дана у вечерњем термину у одређеном периоду. Сваке године овакав режим саобраћаја продужава, а прошле године је био на снази од средине априла до средине октобра на радост наших најмлађих суграђана, који ову површину најрадије користе за вожњу ролера, тротинета и бицикли. Током прошле године је спроведена и анкета о будућем изгледу центра града, с обзиром да се 2021. године обележава 650 година од оснивања града. Након тога је био расписан јавни конкурс за избор архитектонско-саобраћајног решења, а почетак радова се очекује у другој половини године.

    2

  Ове и друге мере утицале су да град поприма другачији изглед и да се полако трансформише и усмерава ка одрживим видовима кретања, зато су нам и важна признања попут овог, које нам је доделио CiViTAS, јер то отвара врата за учешће на међународним пројектима и сарадњу са другим градовима.

  1

   

  3

   

  4

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid