Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Показна вежба здружених снага поводом Дана ЦЗ

  Ел. пошта Штампа

  1 Поводом 1. марта - Дана цивилне заштите, данас је приказана заједничка показна вежба „Акција спасавања у урбаној средини у условима пожара и хемијске контаминације настале у случају елементарних непогода, техничко-технолошких криза и других незгода и опасности“.  Организатори су Град Крушевац, Гарнизон Крушевац, Сектор за ванредне ситуације, (Ватрогасно-спасилачке јединице и Специјализоване јединице ЦЗ), Полицијска управа, Црвени крст, школе и установе. Извођењу показне вежбе присуствовали су градоначелник Јасмина Палуровић, председник Скупштине Живојин Милорадовић и заменик градоначелника Весна Лазаревић.

    2

  Циљ вежбе је да се укаже на витални значај и улогу служби ЦЗ и на значај сарадње са јединицама Војске Србије у случају свих типова несрећа и катастрофа.

  3

  Ово је прва велика вежба где здружене снаге у оквиру система заштите и спасавања, показују и увежбавају како се организовано поступа и приступа у кризним ситуацијама - и организује се први пут после чак 20 година.

  4

  За спровођење мера заштите и спасавања, град је одредио 19 правних лица  и именовао поверенике и заменике у 54 месне заједнице на територији града.Такође за ове намене издвајају се и средства у буџету.

  5

  Финансијским планом за 2020., планирана је израда Плана заштите од пожара за територију Града у износу од 4,2 милиона динара. Предвиђена је израда опреме за дојаву пожара у основним школама, израда пројектно – техничке документације за системе и рано откривање и дојаву пожара и израда плана за заштиту од пожара у укупном износу од 23.439.970 динара.

  7

   

  8

  Формирана је Комисија за избор програма и пројеката од посебног јавног интереса за развој и функционисање система превенције, смањења ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама , за чије пројекте је издвојено 4,6 милиона динара.

  9

  Иначе, ЦЗ у Републици Србији поново добија на значају  и Сектор за ванредне ситуације МУП интензивно ради на њеном јачању и враћању угледа. Смањење ризика од катастрофа и управљање ванредним ситуацијама, представља национални и локални приоритет. При том ЈЛС имају примарну улогу у управљању ризиком и ту улогу подржавају све државне институције, укључујући и посебно важну у том ланцу, Војску Србије.

  10

  У данашњој показној вежби учествовали су: Одељење за послове одбране и ванредне ситуације, Гарнизон Крушевац, Сектор за ванредне ситуације МУП – а, школски полицајци, Саобраћајна полиција, Црвени крст, Комунална милиција, школе и Дом ученика „Пане Ђукић Лимар“.

  11

   

  12

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid