Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Сарадња са дијаспором Отвара се банка дијаспоре ?

  Отвара се банка дијаспоре ?

  Ел. пошта Штампа

  Banka Дијаспора годишње у Србију пошаље по пет милијарди долара што чини 15 одсто БДП, па би добро решење било оснивање банке српске дијаспоре у Србији.

  Идеја о оснивању такве банке предложена је у децембру прошле године на пословној конференцији „Србија и Дијаспора“ у Беогрраду, и од тада је групa економских експерата радила на изради пројекта, који је данас представљен на скупу у Привредној комори Београда.

  Заменик директора Канцеларије Владе Србије за сарадњу са дијаспором Александар Влајовић рекао је да иницијатива за пројекат банке српске дијаспоре потиче од наших људи у свету који би желели да посредством такве банке успоставе комуникацију са својом отаџбином.Вуковић је истакао да банка не треба да буде банка појединца, већ да иза ње стоји велики број оснивача, односно руководиће власници капитала,људи из дијаспоре.Он је додао да би банка требало да се бави и неким инвестицијама, као и отварањем нових радних места.

  Према његовим речима за отварање такве банке би требало 10 милиона евра, колики је оснивачки улог за сваку банку, а он очекује да ће то бити испуњено и да ће се држава укључити.

  Процењује се да у иностранству има преко четири милиона српских грађана, од којих је 30.000 високо образованих стручњака, научника, професора универзитета и 35 академика.


   

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid