Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Сарадња са дијаспором Фонд за Србе у региону

  Фонд за Србе у региону

  Ел. пошта Штампа

  slavka_draskovic Др Славка Драшковић уз подршку председника Србије,покреће иницијативу за обнову фонда за Србе у региону...

   

   

   

  Канцеларија Владе Србије за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, уз подршку председника Србије, покренула је иницијативу да се обнови фонд за Србе у региону који је раније постојао при Влади Републике Србије, изјавила је за Међународни радио Србија директорка Канцеларије др Славка Драшковић. Захтев да се фонд, који од 2011. године није био активан, поново успостави, њој су упутили захтев и Срби у Црној Гори и Македонији, са којима је разговарала током недавних службених посета тим земљама.

  Фонд за Србе у региону је неопходан како би Србија помогла јачање институција и организација Срба у региону, тиме и њихов положај, истиче Славка Драшковић. Са Србима из Црне Горе и Македоније она је разговарала о проблемима са којима се суочавају и начинима да се превазиђу.

  У Црној Гори су то питања уставног дефинисања српског језика и ћириличног писма, културно просветне аутономије, слободе медија на српском језику, остварења равноправног статуса за епархије Српске православне цркве. Управо због недефинисаног става, Срби у Црној Гори немају одређена права, нити представнике у државним институцијама, а ни финансијску подршку те државе за своје пројекте, истиче Драшковић.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid