Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Набављена мобилна ТС за побољшање реаговања у ванредним ситуацијама

  Набављена мобилна ТС за побољшање реаговања у ванредним ситуацијама

  Ел. пошта Штампа
  1

  У Индустријској зони Крушевац, данас је презентован пројекат „Побољшање реаговања у ванредним ситуацијама“, у оквиру којег је из донације ЕУ набављена мобилна трафостаница 35/10 Кв. Презентацију пројекта је извршио координатор за дистрибуцију електричне енергије Краљево Саша Стефановић, а изјаве су дали в.д.директора ЈП ЕПС Милорад Грчић, шеф Операције 3, Делегације ЕУ у Републици Србији Сакеларис Хоурдас и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић.

  2

  В.Д.директор ЈП ЕПС Милорад Грчић изјавио је да је прва од укупно 4 мобилне ТС које је ЕУ донирала „ Електропривреди Србије „ пуштена у пробни рад у Крушевцу. Тиме је почела нова фаза пројекта за модернизацију дистрибутивне мреже и оспособљавања система за брже реаговање у ванредним ситуацијама.  Вредност инвестиције у 3 мање мобилне ТС 35/10Кв, снаге по 8 MVA је око 1,8 милиона евра. Мобилне ТС ће током пробног рада снабдевати део потрошача Крушевца, Пожаревца и Златибора, а након тога ће бити распоређене у подручјима Краљево, Ниш и Крагујевац. Четврта, највећа мобилна ТС напонског нивоа 110/35 Kv, снаге 20 MVA и укупне вредности 1,4 милиона евра распоређена је у Београду.

  5

  3

  Пројекат је од великог значаја за целокупан систем јер се по први пут постројења са мобилним трансформаторима 110/35 Kv и 35/10 Kv прикључују на мрежу у Србији. Успешно је реализована и обука запослених за употребу мобилних ТС у хаваријским ситуацијама: поплаве, обилне падавине, јак ветар и пожари.

  4

  У редовном режиму ове ТС биће коришћене као заменски капацитет током реконструкције постојећих.

  Према речима представника Делегације ЕУ у Србији Сакелариса Хоурдаса, донација ЕУ за овај пројекат  део је ИПА II националног програма за Србију који је намењен отклањању последица поплава. Њена вредност је 9 милиона евра и поред набавке мобилних ТС, обухвата и развој система даљинског надзора  и управљања у дистрибутивном подручју Краљево.

  6

   

  Градоначелник Јасмина Палуровић захвалила се господину Сакеларису Хоурдасу, са напоменом да нам је ЕУ одмах притекла у помоћ приликом поплава 2014. и да је донација ТС не само знак партнерства, већ и пријатељства. Такође, истакла је веома добру сарадњу Града Крушевца и ЕПС (огранак у Крушевцу) .

  7

  „Свака инвестиција и донација уложена у модерне технологије значи не само побољшање рада привреде, већ и унапређење животних услова грађана. Квалитетније инфраструктурно опремање значи и већу атрактивност за инвеститоре, како постојеће, тако и нове, отварање нових радних места и веће приходе у буџету.“

  8

   

  9

  10

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid