Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“

  Кампања „16 дана активизма против насиља над женама“

  Ел. пошта Штампа

  1 У наставку кампање „16 дана активизма против насиља над женама“  одборнице Скупштине града чланице Женске одборничке мреже и чланови Савета за родну равноправност разговарали су са градоначелником Јасмином Палуровић и  народним посланицама Народне скупштине Републике Србије Дубравком Филиповски, Драганом Баришић и Миленом Турк.

  Градоначелник Јасмина Палуровић је истакла да је применом Закона о спречавању насиља у породици рад институција на локалном нивоу које поступају у ситуацијама насиља ефикаснији, да је заштита жртава подигнута на виши ниво, али да треба радити на њиховом оснаживању да изађу из ситуације насиља. Нагласила је да је подршка жртвама од стране целе заједице и тимски рад институција кључ за успешно решавање ових ситуација, а  у наредном периоду треба инсистирати на   превенцији, спречавању да до насиља уопште дође и подизању свести јавности, како би се постигла нулта толеранција на насиље.

  2

  Народна посланица Дубравка Филиповски је истакла да је унапређен нормативни оквир и да је повећана свест жена које трпе насиље да пријаве насилника, али да треба анализирати који проблеми настају у примени Закона и деловати  у правцу да се насиље сведе на најмању меру.  Најавила је да су у плану нове мере усмерене на заштиту жртава, али треба размислити и о едукацији како препознати потенцијалног насилника.Такође је истакла значај рада здравстеног система у лечењу насилника и јачање васпитне улоге школе. Нагласила је и значај примене Закона о бесплатној правној помоћи, који обавезује локалне самоуправе  да образују ову службу и пружају бесплатну правну помоћ жртвама иасиља.

  3

  Милена Турк је указала да треба радити на економском оснаживању жена жртава насиља, развијању програма доквалификације и преквалификације, јер је запослење и економска независност жртве  најбитнија за отпочињање самосталног живота и излазак из насиља. Подсетила је да закон јасно каже да је насиље кривично дело, да су прописане санкције,   да је наисље друштвено неприхватљиво и за починиоце економски неисплативо.

  Чланови Савета су скренули пажњу  на значајну улогу медија, који имају велики утицај и да  извештавање о случајевима насиља треба да буде мање сензационалистичко и у корист постизања свести да се насиље не толерише и да је друштвено неприхватљиво.

  4

  Драгана Баришић је истакла да кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ представља прилику да се о овом проблему говори и отворено разговара, да се активно укључују представници институција на свим нивоима и да очекује да Савет за родну равноправност и у наредном периоду активно прати реализацију мера везаних за насиље над женама и насиље у породици, али и других мера које доприносе побољшању положаја жена у друштву.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid