Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

  Обележен Међународни дан особа са инвалидитетом

  Ел. пошта Штампа
  1 Поводом 3.децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, у Крушевачком позоришту одржана је свечаност у којој су учествовали ученици ШОСО "Веселин Николић", удружење за помоћ особама са аутизмом, Центар за особе са инвалидитетом и удружење " Осмех на длану".
  Међународни дан особа са инвалидитетом установљен је 1992.године, усвајањем Резолуције УН, којом се све земље позивају да утичу и омогуће особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Око 15% популације или преко милијарду људи има неки степен инвалидитета.
  Највећи проблеми са којима се суочавају су сиромаштво, висок степен незапослености и искљученост из друштва. Овогодишњи лајт мотив је укидање баријера, отварање врата за инклузивно друштво и подједнак развој за све.
  На то се у уводном обраћању осврнула и директорка ШОСО " Веселин Николић", Мирјана Базић. Говорећи о подршци Града у обезбеђењу што бољих услова живота особа са инвалидитетом, она је истакла увођење личних пратиоца у спектар услуга и то од 2014.године, бесплатан превоз комбијем до школа или установа за лечење и других активности, као и отварање Центра за особе са инвалидитетом, где након школовања или уколико нису у тој могућности, ове особе могу да проводе своје слободно време уз стручну помоћ и подршку.
  О томе је говорила директор ЦОСИ Невена Лазаревић: "Пружајући међусобну љубав украшавамо се врлинама јер нас оне прећутно али ипак веома гласно приближавају Богу, који нам помаже да једни друге загрлимо и својим деловањем учинимо да особе са инвалидитетом буду лишене било какве непријатности и уједно богатије слободом која им једино може омогућити да несметано живе и стварају уз свако поштовање".
  Честитајући Међународни дан особа са инвалидитетом, градоначелник Јасмина Палуровић је истакла: "Наш задатак је стварање безбедног окружења за припаднике осетљивих друштвених група и унапређење степена толеранције, сузбијање говора мржње и насиља и промовисање културе равноправне коегзистенције. Особе са инвалидитетом имају своје вредности, квалитете, способности и знања и у великој мери могу да допринесу друштву у коме живимо. Зато је потребно да заједнички радимо на њиховом оснаживању за инклузиван, праведнији и одрживи развој".
  Управо то су и постулати Стратегије права и заштите од дискриминације, коју је ове године усвојила Влада Републике Србије.
  Да је пружена рука разумевања и подршке потребна, али и плодоносна, доказала је инклузивна представа "Деса Блеса у земљи чудеса" коју су извели наставници ШОСО "Веселин Николић", деца и родитељи удружења "Oсмех на длану" и удружења за помоћ особама са аутизмом.
  Самосталну представу под називом "Мама миа", припремили су ученици и наставници ШОСО "Веселин Николић".
   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid