Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести ASB донирао прве куће интерно расељеним лицима

  ASB донирао прве куће интерно расељеним лицима

  Ел. пошта Штампа

  IMG_9279-2 Данас је у Крушевцу извршена примопредаја кључева корисницима у оквиру пројекта „ Подршка интерно расељеним лицима и повратницима у 4 јединице локалне самоуправе у Србији кроз обезбеђивање трајних стамбених решења и мера економске одрживости“, који имплементира ASB у сарадњи са Градом Крушевцем, а финансира Европска унија. Кључеве је уручила заменик градоначелника Весна Лазаревић.

   

  Заменик градоначелника Весна Лазаревић је рекла да су АСБ и Град кроз сарадњу на овом пројекту успели најугроженијима да омогуће изградњу 3 монтажне куће, 7 сеоских домаћинстава, 14 грађевинских пакета и 18 економских грантова. „ Укупан износ средстава који је намењен Крушевцу  износио је 214 000 евра, где је учешће града у кофинансирању 11 000 евра“.

  IMG_9310-2

  Циљ пројекта је пружање помоћи локалним самоуправама у Србији у налажењу трајног и адекватног стамбеног решења и мера економске одрживости за интерно расељена лица и повратнике.

  Мауро Мацоли, координатор овог пројекта у организацији АСБ, навео је да је данас планирана примопредаја кључева из симболичних разлога, с обзиром да је Међународни дан људских права.

  „ ASB већ 25 година доприноси идеји кроз обезбеђивање трајних стамбених решења и мера економске одрживости за интерно расељена лица, избеглице и повратнике. Дуги низ година имплементирамо разне пројекте које, као и овај, финансира Европска унија, а велики број њих смо реализовали у сарадњи са Градом Крушевцем и уз подршку Комесаријата за избеглице и мигранте Републике Србије“.

  IMG_9297-2

  У име Комесаријата обратио се помоћник комесара Иван Гергинов, додавши да су ово прве куће изграђене у оквиру целокупног програма „ ЕУ подршка одрживим решењима за интерно расељене и реинтеграцију повратника „, у вредности 5,65 милиона евра, који неколико организација имплементира у Србији.

  IMG_9283-2

  Осим решавања стамбених и социо – економских питања, кроз имплементацију овог пројекта се до краја следеће године очекује и побољшање координације, мониторинга и евалуације спровођења локалних акционих планова  у 4 јединице локалне самоуправе у којима ASB реализује пројекат : Крушевац, Ћићевац, Аранђеловац и Уб.

  IMG_20191210_110542-2

  Заменик градоначелника Весна Лазаревић симболично је уручила кључеве монтажних кућа за три породице : Ђорђевиће у Дедини, Ђорђевиће у Аеродромској улици и Парлиће у Малом Головоду, са Косова.

  IMG_20191210_113953-2

  Уз жељу да им нови почетак у Крушевцу буде праћен срећом и успехом.

  IMG_9315-2

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid