Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Све спремно за почетак изградње Моравског коридора

  Све спремно за почетак изградње Моравског коридора

  Ел. пошта Штампа

  1 Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, у просторијама Владе, организовала је састанак са свим градоначелницима, председницима општина и начелницима Управних округа на којима ће да прође Моравски коридор. Састанку су присуствовали градоначелник Јасмина Палуровић, начелник Градске управе Иван Анђелић и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић.

  2

   

  3

   

  4

  Заједнички закључак свих присутних  је да је Моравски коридор инвестициони пројекат  у будућност Србије и да треба да буде пример како може да се успешно реализује један велики инфраструктурни пројекат у Србији.

   

  Министарка Михајловић је новинарима после састанка са градоначелницима и председницима општина кроз које ће пролазити Моравски коридор, и окрузима које овај ауто-пут повезује, рекла да је данас направљен први заједнички договор у вези с овим пројектом који ће повезати више од 700.000 људи у три округа кроз које пролази.

    5

  “Очекујемо да за две године повежемо Крушевац са Коридором 10, Краљево са “Милошем Великим” за око три године, а да за четири године читав ауто-пут од Појата до Прељине буде завршен. Знамо колико смо имали проблема на неким претходним пројектима и зато не желимо да те грешке понављамо, него да ово буде пример како треба да се реализује један велики пројекат у Србији”, рекла је Михајловићева.

    6

  Директор пројекта Моравског коридора, Енди Милунзи из компаније “Бехтел”, рекао је да је ова компанија поносна што је изабрана да реализује овај пројекат и да очекује тимски рад и ефикасну градњу ауто-пута који је веома важан за грађане Србије.

  7

  Члан управе “Енке”, Озгер Инал, рекао је да ће извођач, конзорцијум “Бехтел-Енка”, учинити све да пројекат буде реализован у договореном буџету и року.

  9

  Бранислав Весић, начелник Расинског округа, рекао је да ће округ и град Крушевац бити добри домаћини и да ће пружити сву подршку извођачима радова, као и да ће градња Моравског коридора допринети већој запослености и бржем развоју привреде.

  10

  Начелник Рашког округа Небојша Симовић рекао је да ће начелници округа преузети одговорност и водити мање тимове који ће радити на реализацији пројекта.

  11

  Начелник Моравичког округа Слободан Јоловић рекао је да Моравички округ и град Чачак изградњом Моравског коридора постају много боље повезани и да Чачак постаје треће саобраћајно чвориште у Србији.

  8

  Градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић рекла је да изградња Моравског коридора представља остварење вишедеценијског сна грађана Крушевца и да се нада да ће се сви радови одвијати по плану. "Морам да се похвалим да смо 98% послова око експроприације земљишта где ће да буде траса  деонице завршили, тако да почетак изградње ове деонице из Крушевца дође нам као награда за добро одрађени посао".

   

  Састанку су присуствовали и градоначелници Чачка и Краљева, као и председници општина Ћићевац, Варварин, Трстеник и Врњачка Бања.

   

  Дужина ауто-пута Појате-Прељина је 112,32 километра, а максимална дозвољена брзина на овом ауто-путу биће 130 километара на сат. Планирана је изградња укупно 11 петљи и још 130 објеката на траси ауто-пута, од чега 71 моста, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуста.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid