Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Обележена Света Тројица

  Обележена Света Тројица

  Ел. пошта Штампа

  2 У Крушевцу и околним селима, и широм Србије прослављен је празник силаска светог духа на апостоле - Света Тројица или Духови. У литији, улицама града,  били су  Јасмина Палуровић, градоначелник Крушевца и Весна Лазаревић, заменик градоначелника, као и бројни грађани.

   

  Литургијом у крушевачким храмовима, потом литијом из цркве Лазарице и  Светог Ђорђа, која се удвојила пред Спомеником косовким јунацима и молитвом за времена мирна и напредак житеља града, на платоу пред Спомеником, Крушевац је обележио овај празник.

  1

   

  3

   

  Поводом обележавања Свете Тројице, у свим крушевачким храмовима данас су одржане Свете литургије. После богослужења Литије из цркве Лазарице и Св. Ђорђа, су се сусреле код Споменика косовским јунацима, где је свештенство двеју цркава одржало молитву за све грађане Крушевца. Окупљенима се обратио Владика Крушевачке епархије, господин Давид, који је пожелео да Крушевљани “у миру дочекују овај дан много година” и да их “Света Тројица преко читаве године прати и подари оно што им је на потребу и спасење”.

  4

   

  5

  - Нека бог да да у јединству живимо. Веома је било дирљиво када се две сестринске цркве са својим свештенцима и народом сусретну на овако једно заједничарење и заједничку молитву. То је Богу мило и зато ће Бог ове наше молитве услишити, рекао је Давид епископ Крушевачке епархије.

  6

  Празник силаска Светог духа на апостоле; педесет дана након Васкрса, господа нашег Исуса Христа, када су апостоли испуњени Духом светим започели мисију проповедања и ширења речи Божије; прослављен је светом литургијом и молитвама са клечањем за исцељење душевних и телесних болести и благодат Духа светога, уз традиционално плетење венчића од траве и цвећа који се потом носе и стављају поред кућних икона и кандила.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid